Fejlődési mérföldkövek

Kedves szülő! Erről az oldalról ingyenesen letölthető űrlapok segítségével ellenőrizheti, hogy kisgyermekének képességei normál mederben fejlődnek-e.

Tudnivalók

A gyermekek képességeinek fejlődése a normál mederben egy meghatározott rend szerint, időben behatárolható módon történik. Ez nem azt jelenti, hogy minden gyermek napra pontosan azonos időben, ugyanolyan képességekre tesz szert. Léteznek azonban a képességek egészséges építkezésében bizonyos mérföldkövek, amelyektől a jelentősebb mértékű eltérés fejlődési problémák tünete vagy előjele lehet. Az alábbiakban letölthető PDF űrlapok segítségével Ön is meggyőződhet róla, hogy gyermeke képességeinek fejlődése során megvalósulnak-e ezek a mérföldkövek. Kisebb eltérések miatt nem szabad aggódni! Amennyiben viszont egy vagy több területen jelentős elmaradás tapasztalható, esetleg egy vagy több problémára utaló felhívó jel is fennáll, akkor viszont célszerű késlekedés nélkül szakemberhez fordulni segítségért. Az időben felismert és szakszerűen kezelt problémák játékos módszerekkel felszámolhatóak, így megelőzhető, hogy a későbbiekben súlyos magatartási-, tanulási-, figyelmi zavarrá manifesztálódjanak és onnantól kezdve megkeserítsék gyermeke egész későbbi életét.

Töltse le a gyermek életkorának megfelelő űrlapot:

FONTOS FIGYELMEZTETÉS: az űrlapok tájékoztató jellegű információval szolgálnak a szülők számára, nem helyettesítik a szakszerű vizsgálatot!

Használati utasítás

  1. Az űrlap kitöltéséhez, elmentéséhez, kinyomtatásához az Adobe Reader szoftver friss változata szükséges. Amennyiben a számítógépén nincs telepítve az alkalmazás, a legújabb verziót ingyenesen letöltheti a linkre kattintva.
  2. A fenti hivatkozások közül válassza ki a gyermeke életkorának megfelelő űrlapot, és mentse el számítógépére!
  3. Töltse ki az űrlapot értelemszerűen, majd mentse el!
  4. Amennyiben gyermeke a fejlődési mérföldkövek döntő többségét teljesíti, illetve a felhívó jelek nem vonatkoznak rá, úgy a képességei valószínűleg a normál mederben fejlődnek. Amennyiben egy vagy több területen jelentősebb mértékben elmarad a mérföldkövektől, illetve problémára utaló felhívó jelek állnak fenn, úgy azt javasoljuk, hogy nyomtassa ki az eredményt és forduljon szakemberhez!

Hová fordulhat segítségért?

  • A gyermekek képességeinek egészséges fejlődése a gyógypedagógus, konduktor, illetve pszichológus szakemberek kompetenciája.
  • Ingyenesen fordulhat segítségért az országos nevelési tanácsadó hálózathoz, ahol kompetens szakemberek állnak rendelkezésére.
  • A GEKKO játszóházakban szintén kompetens szakemberek (gyógypedagógus, konduktor) várják professzionális képességfelmérése. Ez a szolgáltatás nem díjmentes, tekintettel arra, hogy az állam nem finanszírozza. A felmérés előzetes időpont-egyeztetés alapján zajlik, amelyet megtehet online a linkre kattintva.
  • A GEKKO Pedagógia Facebook oldalán ingyenes, személyre szabott szaktanácsot tudunk adni a hozzánk forduló szülőknek.

Űrlapjainkat szabadon terjesztheti!

A letöltött dokumentumokat szabadon használhatják és terjeszthetik szülők, bölcsődék, óvodák, iskolák, játszóházak, gyermekekkel foglalkozó szakemberek és intézmények az űrlap alján található creative commons licensz betartása mellett. Kérjük tartsa be ezt a néhány egyszerű és korrekt kikötést, ellenkező esetben a hagyományos szerzői jogi törvények lépnek életbe!