Játék: Első társasom – Horgászjáték

Egy igazán jól kitalált társasjátékot ajánlunk kisebbeknek. Garantált siker az ügyességet is igénylő horgászat, és az örömteli játék közben megannyi fontos képesség fejlődik.

Tovább >>>

Játék: Max és Mia a felhők felett

HABA Max és Mia

Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű ez a játék: könyv, puzzle és akciójáték. A tesztünkben látni fogják, hogy ezernyi képességet megmozgat. Sőt, meglepő módon fizikailag is szabályosan repkednek tőle a gyermekek.

Tovább >>>

Ötcsillagos családi élmény: HAVASI SYMPHONIC 2013

Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy részt vehettünk a karácsony előtti HAVASI SYMPHONIC Aréna koncert délutáni családbarát előadásán. A páratlan élményről számolunk be a cikkben, de nem az “utca zenekritikusaként”, hanem szülőként, illetve — szakmai ártalom — gyermekekkel foglalkozó pedagógusként is.

Tovább >>>

Sindelar-módszer?

KÉRDÉS: Kedves Gergő! A kérdésem a következő lenne 5,5 éves, siket, de integráltan óvodába járó, cochlearis implantációs műtét után jól halló kislányommal kapcsolatosan: a logopédus az óvodában tegnap egy Sindelar-vizsgálatot végzett, melynek eredménye a vizuális, akusztikus észlelés terén jól fejlett, magas szintű terület, a vizuális figyelem, vizuomotoros koordináció és a téri orientáció területén szintén jól fejlett, magas szintű eredményt ért el. Azonban az akusztikus figyelem, a verbális-akusztikus emlékezet és a vizuális-szeriális emlékezet terén gyengén fejlett eredményt ért el. Ez utóbbi területek fejlesztőek lennének, mely a nyáron az óvodai zárás miatt nem megoldott, ehhez kérnék tanácsot és segitséget: Önöknél van-e (Óbudához lakunk közel) ehhez megfelelő felkészültségű szakember, aki foglalkozna kislányommal, valamint engem is megtanítana a megfelelő terápiára? Válaszát előre is köszönettel: Tímea

Tovább >>>

Sindelar fejlesztés

KÉRDÉS: Tisztelt Gergo! Szeretnem a segitseget kerni egy szindellar fejlesztesi program kidolgozasahoz.mivel most sajatitom el a modszert meg nem rendelkezem kello gyakorlattal.a kis fiu het eves, a vizsgalatra a tanito neni javasolta ugyanis a tunetek alapjan viselkedes-magatartasi zavarral kuszkodo gyerekrol van szo.az oran nyugtalan, nem bir egy helyben ulni, kapkod, mindenhez hozza nyul, ha a tanito neni fegyelmezi akkor a kis fiu nevet, figyelmetlen, mindenhova felmaszik, ugrabugral. emlekzete nagyon jo, okos,ertelmes kis fiu, konnyen elsajatit mindent. a vizsgalatkor tobbszor kellett szunetet tartanom mivel gyakran elfardt.a feledatoknal gyakran utasitasok nelkul cselekedett, mindenhez hozza nyult, a kis kartyakat elmozditotta, stb… a vizsgalo eljaras eredmenyei alapjan az elrejtett alakok felismeresekor a vizualis diszkriminacio teren ill. akusztikus diszkriminacio teren gyenge szintet ert el.a beszed motorika es a teri orientacio teren is.az intermodalis szerialis emlekezete kozepes, a tobbi terulet megfelelo szintu, a figyelem tartossagat vizsgalo proba is megfelelo szintu. a kis fiu jelenleg logopediai terapian vesz reszt az ,,R” hang kijavitasa miatt. szeretnem meg kerdezni, hogy a fejlesztest honnan erdemes eloszor kijelolni, ill. lehet-e a viselkedes-magatartasi zavar oka a gyenge alak hatter differencialas?mivel feltetelezesem szerint igy probalja potolni a hianyzo ingereket, tappintas, mozgaserzekeles, haptikus erzekelessel mivel nem tudja a sokfele inger kozul kivalasztani a lenyegeset ezert plusz informaciokra van szuksege. segitseget koszonom elore is. laura P.s. Elnezest kerek a hibas megnevezesert,sajnos epp nem volt internetem es telefonon keresztul diktaltam le egy ismerosomnek a levelem, igy o irta meg helyettem. Azota mar megcsinaltam a fejlesztest, remelem jol. Ez lesz a zarodolgozatom, amihez megkapom majd a Sindelar jogositvanyt. Koszonettel, Laura

Tovább >>>

Iskolaválasztás hiperaktív gyermek számára

KÉRDÉS: Kedves Gergő! A tanácsát szeretném kérni iskola választással kapcsolatban,gondolom sok tapasztalata van ez ügyben. Hiperaktiv gyereket hova vesznek fel ? Budapesten lakom,bárhova elviszem öt csak érezze “jól” magát az iskolában,esetleg nyilt napra is elviszem lássa hova fog menni. Várom szives válaszát! Kiss Éva

Tovább >>>

Sifteo

sifteo-nyitokep

Talán a legnagyobb játék innováció a Rubik-kocka óta. Intelligens játék, amelyet “kockák” terveztek gyermekeknek. (És felnőtteknek). Az ismertsége folyamatosan növekszik, de szerintünk még hatalmas potenciál rejlik benne. Mi természetesen nem elsősorban műszaki szempontból, hanem a fejlesztő pedagógia szemüvegén keresztül értékeljük a találmányt – csillagos ötösre.

Tovább >>>

De mit lehet fejleszteni egy pár hónapos csecsemőn?!

GEKKO-blog-mit-lehet-fejleszteni-egy-par-honapos-csecemon-nyitokep

Gyakran tesznek fel ilyen kérdéseket a munkánk iránt érdeklődő szülők. Sokaknak talán az a képzete egy néhány hónapos gyermekről, hogy fekszik, mint egy darab fa, sokat alszik, olykor sír, akkor vigasztalni kell, vagy megszoptatni. Ezzel szemben a baba első éve a fejlődésének leginkább eseménydús, a jövőjét alapvetően meghatározó időszaka.

Tovább >>>

Milyen játékkal fejleszthető a sorrend emlékezet?

KÉRDÉS: Tisztelt Segítő! Szeretnék tanácsot kapni! Hol találok olyan memória fejlesztő játékokat, amivel 4-5 kép sorrendjét kellene megtalálni, és több kép közül kiválasztani azt. 6 éves gyereknek ajánlották, de nem tudom hol keressem.

Tovább >>>

Nyelvi fejlődés a baba első évében

Nem vitatható, hogy a beszéd és a nyelv fejlődése szempontjából léteznek un. optimális fejlettségi szintek. A folyamatot szigorú sorrendi kötöttség jellemzi, mindenek előtt a hallási figyelemnek kell megfelelő szintre eljutnia. Már a méhen belüli életben csontvezetéssel, illetve a hangrezgések felfogásával elkezdődik az auditív ingerek felfogása.

Tovább >>>