Játék: Max és Mia a felhők felett

HABA Max és Mia

Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű ez a játék: könyv, puzzle és akciójáték. A tesztünkben látni fogják, hogy ezernyi képességet megmozgat. Sőt, meglepő módon fizikailag is szabályosan repkednek tőle a gyermekek.

Tovább >>>

Játék: Hintahajó golyópálya

ajanlo-jatekteszt-haba-hintahajo-nyitokep

Ez a másfél éves kortól ajánlott “életmentő” játék hosszú időre nagyon leköti a kicsik figyelmét, kíváncsiságát és egyúttal számos fontos képesség fejlesztésére alkalmas ebben a korban. A HABA hintahajó minőségében, kidolgozottságában emelkedik ki a sokféle golyócsúszda közül, amelyek megtalálhatóak a játékboltok polcain. Nagyszerű, egyedi ötlet a gyermekek fantáziáját megragadó hajó, és az egész játék mechanikája.

Tovább >>>

Játék: Fifikusz

ajanlo-jatekteszt-haba-fifikusz-nyitokep

Rendkívül sokoldalúan használható képességfejlesztő, konstruáló játék, amelyet a gyártó 1-2 éves kortól ajánl. Tanácsaink alapján babákkal is hasznos játék, másfelől a nehezített módozatokban bizony az iskolások képességeit is vidáman próbára teheti.

Tovább >>>

Játék: Tojástánc

ajanlo-jatekteszt-haba-tojastanc-nyitokep

Csak nem? De. Ez egy doboz tojás a GEKKO blogon. De ez nem ennivaló, hanem egy bombajó képességfejlesztő játék. Kinek sikerül a legtöbb tojást lopnia, s ezzel a legtöbb pontot gyűjtenie? Nem lesz könnyű, mert ezek a tojások féktelenül ugrálnak és folyamatosan cserélik a gazdáikat… És amint valaki egy tojást leejt, a játék véget ér. 5-99 éveseknek nagy móka, de mi szokásunk szerint a kisebbeknek is adunk praktikus ötleteteket a tojásokkal foglalatoskodásra.

Tovább >>>

Tudna olyan gyereket mutatni, akinek a komptól lettek problémái?

KÉRDÉS: Tisztelt Bordás Úr! Tudna nekem olyan gyereket mutatni akinek a komptól lettek problémái? Én csak azt olvasom, hogy nem jó, de még nem láttam egy gyereket sem akinek ez ártott volna. Válaszát előre is köszönöm. Szotyka

Tovább >>>

Olvasási, írási nehézséget okozhat a gyors mozgásfejlődés?

KÉRDÉS: Kedves Gergő! Az itt leírt válaszok között találtam olyat, ami egy kicsit bővebben érdekelne. Történetesen a korai felállás és elindulás későbbi kihatásai a fejlődésre. A nagylányom most 9 éves és annak idején 7 hónapos korában felállt, és 9 hónapos korában már kapaszkodás nélkül elindult. Erre egyáltalán nem ösztönöztük, nem siettettük a dolgot, ő maga akarta. Minden jól ment, mozgásában jól fejlődött később is, ügyesen tornászik, nincsenek tartási problémái. Iskolai gondok azonban vannak, elég nehezen ment és még egy kicsit nehezen is megy az olvasás, írás. Ez valóban lehet a gyors mozgásfejlődés hatása? Most van egy másik babánk, aki 5 hónapos. Egyenlőre úgy tűnik Ő meg túlságosan lusti, mert még nem is forog. Ülni nagyon szeret és ha leültetjük a szőnyegre 1-2 percig úgy is marad. Szeretném, ha nála nem jönnének elő ilyen gondok, ezért kérem tanácsát! Üdvözlettel: Éva

Tovább >>>

A védőnő tanácsát követve megoldódik a probléma?

KÉRDÉS: Kedves Bordás Gergő! Az én kislányom a 34. hétre 2350g 10/10 Apgar született meg, császáros, most 4 hónapos, 5500g. A védőnő szerint le van maradva a fejlődésben. Sokat mosolyog amikor beszélünk hozzá, felismer amikor hozzá hajolok, a hátán fekve emelgeti, két oldalra fordítja a fejét, kezével lábával csapdos, hason csak jobbra fordítva tartja a fejét és nem emeli, büfizésnél is mindig a vállamhoz dőlve tartja a fejét a kis kezeit pedig lógatja. Szeretném megtudni, hogy mennyire számít ez lemaradásnak tekintettel a koraszülöttségre, és hogy a sok hason fekvéssel, amit a védőnő tanácsolt megoldódik-e a probléma? Válaszát, segítségét előre is köszönöm, Erika.

Tovább >>>

A születés komplikációi kihatnak majd a fejlődésére?

KÉRDÉS: Tisztelt Gergő! Az én babám 36. hétre 6/7/9 Apgar értékkel 3000 grammal született. Sajnos bizonytalan idejű burokrepedés végett kapott egy fertőzést, oxigén hiányos lett, és nem állt át a keringése. Intenzív osztályra került: 4 napig lélegeztették, és 1 hétig volt inkubátorban. Bizonytalan volt az életben maradása. Most 4 hónapos, nagyon figyelmes, mozgékony 6,5kg. A 3. hónapjában megállapították hogy mérsékelt nyaki háti hypotóniája van. Most már nagyon szépen tartja a fejét. Azt szeretném megtudni, hogy mivel kisfiamat 4 napig lélegeztették és hogy ilyen beteg volt, lehet-e bármilyen károsodás az agyában vagy a fejlődésében. Nagyon félek attól hogy betegsége kihat majd a fejlődésére! Köszönettel: Kata

Tovább >>>

Ha mászik, akkor nem gond, hogy nem kúszik?

KÉRDÉS: Kedves Gergő! Kisfiam 7 hónapot tölti 2 nap múlva. Elég nagy súllyal született (4210gr) és gyorsan is hízott. Az átfordulást hasról hátra 3 hónaposan megcsinálta pár alkalommal, de utána nem. Visszafelé pedig sokáig próbálkozott, oldalra fordulásig jutott, de csak kitekeredett a teste teljesen, nem jött rá a jó technikára. Aztán már nem is próbálkozott, hanem hason kezdett hátrafelé haladni, körbe forogni, majd 6 és fél hónaposan elindult előre négykézláb. A négykézláb hintázást már előtte egy hónapig gyakorolta, de nem haladt. A forgást gyakoroljuk pléden, és úgy, hogy segítem, és hasról már szépen megy neki, elég, ha a fejét lenyomom, fordul utána a törzse. Visszafelé viszont nehezebben megy, és csak segítséggel, önállóan nem is próbálja, mivel most csak a mászás érdekli. Ha hátra fektetem, eljátszik egy ideig, ha megunja sír. Sajnos már egyre többször kapaszkodna fel térdeplésben bútorokra. Ülni ültetve megül, önállóan is pár másodpercig, de nem ül fel egyedül. Viszont látom, hogy nemsokára ki fog ülni négykézlábról, mert néha ráül a lábára. A kúszatást kevésbé kedveli, próbálom lenyomni a fenekét és húzza is magát, de sajnos nem váltott kézzel. Ha meg a kezét húzom, a lábával nem dolgozik, és emeli a fenekét. Hogyan tudnám a kúszást megtanítani neki? Valahol olvastam, hogy ha mászik, akkor nem gond, ha nem kúszik, ez igaz? Lehetséges, hogy a súlya miatt nem tudott átfordulni? Mennyi idő alatt kellene, hogy megtanulja segítséggel? Konduktor látta, és mutatta meg, hogyan segítsem a mozgások kialakulását, de nem vagyok szakember, így nem tudom, elég e, ha én gyakorlok vele itthon. Aggódnom kell e ön szerint azért, hogy nem forog? Válaszát előre is köszönöm! Orsi

Tovább >>>

Elegendő az otthoni foglalkozás?

KÉRDÉS: Kedves Gergő! Kislányom most 5 és fél hónapos. 4010g 56cm-el születetett császárral. Az első 6 hetes csípőszűrésen azt mondták, hogy kötöttebb a csípője, tornát és terpeszpelenkázást javasoltak. A három hós kontrollon negatívnak találták, és azt mondták, nem kell hordanunk a pelust, és tornázni sem kell már. Ezzel szemben a gyerekorvosunk a 4 hós vizsgálaton azt mondta, hogy ismét kötöttebb a csípője, a combredői asszimetrikusak lettek, illetve egy redő eltűnt a bal combjáról. Azt javasolta, újra tornáztassuk, terpeszpelenkázzuk. Közben megállapította, hogy a nyaka is feszesebb lett, balra nem forgatja a fejecskéjét olyan könnyen és szívesen, mint jobbra, és a fejecskéje is kissé ellapult, mivel háton fekve is innkább jobbra dől a buksija. Erre az orvos azt mondta, támasszam ki neki, ami egy ekkora babánál, lévén, hogy mocorog éjjel, kissé nehézkes. Próbálom oldalt fektetni is, de reggelre mindig hanyatt van, még az elfordulást gátló párnában is. Három hónapos koráig nem nagyon szeretett hason feküdni, most már ügyesen, akár 10-15 percig is elvan hason, eljátszik, megtámasztja és kiemeli magát. Fordulni hátról mindkét irányba fordul, de csak oldalra,hasra még nem, iletve hasról egyszer fordult hátra, de inkább dőlt. Hason fekve körbeforog jobb és bal odalra is. Háton a lábain támaszkodva emeli a fenekét és lépeget. Kúszni, mászni és ülni még nem tud. Jártunk vele Dévényes-szakembernél, ahol azt mondták, nincs szükség kezelésre, otthon lazítsam a csípőjét, nyakát, gyakoroljuk a forgást, mászást, legyen sokat hason. A gyerekorvos szerint is elegendő az otthoni foglalkozás. De bennem van némi bizonytalanság. Egyrészt zavar, hogy a fejecskéje el van lapulva. Nem tudom, hogy ez ennyi idős korban korrigálható e? Az orvos szerint még van kutacsa. Másrészt úgy érzem a fejének kitámasztása nem a teljes megoldás, hiszen a nyakával van gond, ezért tartja mindig ugyanazon az oldalon, illetve most már gyakran majdnem középen. Másrészt még mindig kicsit kiflizik, azaz kissé ferde a tartása, amit nemtudom mivel lehetne korrigálni. Harmadrészt a lábacskáit egyfolytában, egész pici kora óta dörzsöli össze, illetve olyan, mintha rúgkapálna egyfolytában. Hanyatt és hason fekve is. Erre a dévényes szakember azt mondta, szokjon le róla, mert karika lába lesz…???? De hát hogyan szoktassam le róla? Mert ugye, még szót nem fogad… Ön szerint mit tehetnék? Kihez forduljak? Milyen szakembert javasol? Elnézést, hogy kissé bő lére eresztettem, de azt gondolom, hogy minden, mindennel összefügg(het). Várom válaszát! Üdvözlettel, egy paramami.

Tovább >>>