Játék: Max és Mia a felhők felett

HABA Max és Mia

Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű ez a játék: könyv, puzzle és akciójáték. A tesztünkben látni fogják, hogy ezernyi képességet megmozgat. Sőt, meglepő módon fizikailag is szabályosan repkednek tőle a gyermekek.

Tovább >>>

Játék: Tojástánc

ajanlo-jatekteszt-haba-tojastanc-nyitokep

Csak nem? De. Ez egy doboz tojás a GEKKO blogon. De ez nem ennivaló, hanem egy bombajó képességfejlesztő játék. Kinek sikerül a legtöbb tojást lopnia, s ezzel a legtöbb pontot gyűjtenie? Nem lesz könnyű, mert ezek a tojások féktelenül ugrálnak és folyamatosan cserélik a gazdáikat… És amint valaki egy tojást leejt, a játék véget ér. 5-99 éveseknek nagy móka, de mi szokásunk szerint a kisebbeknek is adunk praktikus ötleteteket a tojásokkal foglalatoskodásra.

Tovább >>>

Keresztezett dominancia?

KÉRDÉS: Kedves Gergő! A lányom márciusban lesz 3 éves. Észrevettem nála, hogy bal szemmel távcsövez, bal kézzel eszik, de jobb lábbal rúg. A kezét néha cseréli ugyan, de az esetek többségében a balt használja. Ön szerint vigyem el kivizsgálásra, vagy ez nem jelent még semmit? A sógorom ugyan ezeket produkálja, a keresztgyerekeim pedig keresztdominanciások. Köszönettel: Zsuzsa

Tovább >>>

De mit lehet fejleszteni egy pár hónapos csecsemőn?!

GEKKO-blog-mit-lehet-fejleszteni-egy-par-honapos-csecemon-nyitokep

Gyakran tesznek fel ilyen kérdéseket a munkánk iránt érdeklődő szülők. Sokaknak talán az a képzete egy néhány hónapos gyermekről, hogy fekszik, mint egy darab fa, sokat alszik, olykor sír, akkor vigasztalni kell, vagy megszoptatni. Ezzel szemben a baba első éve a fejlődésének leginkább eseménydús, a jövőjét alapvetően meghatározó időszaka.

Tovább >>>

Tiszta vagy tisztakosz? – A taktilis percepcióról

A kérdés arra vonatkozik, hogy a gyermekünk tiszta legyen-e vagy tisztakosz? Mindig tisztának kell-e lenni egy gyereknek? Lehet tisztakosz is olykor? Tisztálkodás és szabad piszkolódás, ez a témája ennek a leírásnak.Közben az is kiderül persze, hogy mi az a taktilis percepció és mi köze a tisztasághoz és koszossághoz.

Tovább >>>

Testséma, téri tájékozódás – olvasás, írás, számolás

Az iskolába lépő gyermektől elvárható, hogy ismerje és meg tudja nevezni a főbb és az apróbb testrészeit, saját testén, a térben és a síkban (pl. füzetlapon) jól tájékozódjon, valamint meg tudja különböztetni a jobb és a bal oldalt is.

Tovább >>>

Stabil, bizonytalan, keresztezett dominancia

Legkésőbb gyermekünk iskolába lépése előtt hallhatunk ilyen kijelentéseket: „Az Ön gyermekénél stabil / bizonytalan / keresztezett a dominancia.” Mit jelent ez? A dominancia az egyik oldali szem- kéz- fül- láb használatának az előnyben részesítése, az egyik oldali szerv jobb teljesítménye, gyorsabb észlelése, gyorsabb reakciója, nagyobb ügyessége és ereje.

Tovább >>>

A mozgásszabályozás fejlődése csecsemőkorban

A csecsemő megtanulja szabályozni mozgását, amely azért is fontos, mert a mozgásból érkező információ visszahat a központi idegrendszer egészséges fejlődésére is. Előre tárolt mozgástervek tárháza alakul ki, amely meghatározza járásunkat, testtartásunkat.

Tovább >>>