Játék: Első társasom – Horgászjáték

Egy igazán jól kitalált társasjátékot ajánlunk kisebbeknek. Garantált siker az ügyességet is igénylő horgászat, és az örömteli játék közben megannyi fontos képesség fejlődik.

Tovább >>>

Játék: Egy mukkot se!

A szülők imái meghallgattattak. Újabb zseniális HABA társasjátékot ajánlunk: egy pisszenés nélkül kell játszani. :-) És Egér Ervin még a képességeket is fejleszti…

Tovább >>>

Játék: Ízlik vagy nem ízlik?

Ízlik vagy nem ízlik? Hát nekünk nagyon, mert ez aztán tényleg egy állati jó, állati gyors reagálós játék 2-4 játékos részére 4-99 éves korig, különböző nehézségi variációkkal. Egy újabb hibátlan képességfejlesztő játék a javából: HABA minőségben 3 490 forintért. Állati, de állítólag segít a “digitális elbutulás” elleni harcban is. :-)

Tovább >>>

Éjszakai bepisilés

KÉRDÉS: Jó napot! Kicsi fiam októberben lesz 4 éves. Már 1 évig teljesen pelusmentesek voltunk mikor is éjszakánként újra elkezdett bepisilni. Már orvosilag kivizsgálták és minden eredmény szerencsére negatív lett. De már négy hónapja nem változik semmi. És csak éjszakánként. A következő véleményeket már hallottam óvodai beszokás, elköltöztünk stb. de az a baj, hogy mindenki csak azt tanácsolja türelmesen várjunk. De engem nagyon aggaszt és félek, hogy nagy a baj, de nemtudok neki segíteni. Most készülünk egy pszichológushoz, de csak agusztusra tudott időpontot adni. Nagyon várom a szakmai tanácsát! Előre is köszönöm egy kétségbeesett anyuka.

Tovább >>>

Kétkezes (ambidexter)?

KÉRDÉS: Kedves Gergő! Van egy 6 éves kisfiam, aki még óvodás. Kb. 3 éves kora óta nem tudom eldönteni, hogy jobb vagy bal kezes. Jobb kézzel eszik, de minden mást bal kézzel csinál. Jobban mondva, egyformán tudja mind a két kezét használni. Ha segít a papának kalapálni,hol a jobb kezében van a kalapács, hol a bal kezében. És mind a kettővel ugyanolyan ügyes. Elvittem az orvoshoz, és megkérdeztem, hogy a doktornőnek mi a véleménye. Azt javasolta, hogy üljön le a gyerek színezni, és amelyik kezét használja, olyan kezes. A következő történt: jobb kézzel vette el a ceruzát, átvette a bal kezébe, és azzal színezett. Önnek mi a véleménye? Még hozzá tartozik, hogy a nagypapám szintén kétkezes volt, és a fiam ráadásul még bal lábas is. Az óvónők szerint is kétkezes, csak a doktornő kételkedik. Tud valami okos ötletet adni nekem? Köszönöm, Felícia

Tovább >>>

Az a fránya cumi :-)

KÉRDÉS: Kedves Gergő! Először is szeretném megköszönni eddigi válaszait és engedje meg, hogy Boldog Karácsonyt kívánjak Önnek és családjának! Ezúttal cumiügyben szeretném kérni a tanácsát. Kisfiam 3 és fél éves, cumisüveget használ cumi helyett, vagyis üresen szopizza azt. Úgy gondolom már elég nagy hozzá, hogy leszokjunk róla, de természetesen hallani sem akar róla. Már a kezdő fázison túl vagyunk, vagyis ha valahová megyünk, természetesen nem visszük magunkkal, oviban szintén nincs jelen, ami rövid idő, hiszen csak délig van ott és itthon ebédel. Napközben is odafigyelek, hogy ne használja, csak inkább az esti lefekvés előtti órákban. Viszont látom, hogy nagyon megnyugtatja. Alig várja, hogy hazaérjünk az oviból, már az úton elmeséli, hogy mi fog történni, ha hazaérünk: cumisüveg egy kicsit tévézek és látom, mennyire megkönnyebbül, amikor rábólintok, hogy rendben. Szerintem így vezeti le az oviban felgyülemlett feszültséget. Elalvás előtt is cumizik és persze éjszaka is vele van az ágyban, de nem lóg örökösen a szájában, már megfigyeltem. Férjem már nagyon türelmetlen, szeretné, ha az ő “nagyfia” nem cumizna. Én nem vagyok ennyire elszánt a dologban, mert gyermekként évekig szoptam az ujjam és még most is emlékszem, mennyire megnyugtatott. Persze tudom, hogy el kell jöjjön az idő és nekem kell segíteni, hogy letegye a cumit. Én úgy gondoltam, letudjuk az ovis időszakot (ami kicsit megterhelő volt számára, még csak most kezdünk belejönni) aztán a nyári szünetben, amikor sokkal többet vagyunk a szabadban, tehát jobban el lehet terelni a figyelmét, megpróbálkozunk vele. Az ám, de az alvással mi legyen? Hogyan kezdjek hozzá? Melyik a legalkalmasabb pillanat és időszak? Hamarabb kellett volna? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, Zitarella

Tovább >>>

4 éves tehetség iskolaérettségének igazolása

KÉRDÉS: Kedves Gergő! Kisfiam, most 4 éves. 2 évesen kezdte az ovit és most az óvónők iskolaérettnek mondják. DE. Azt mondta az ovink igazgatója, hogy ő nem ad ki erről papírt, mert ebből baja lehet, nem mondhat ilyet, mert nem törvényes ebben a korban. Javasolta, hogy keressünk befogadó iskolát és menjünk el egy nevelési tanácsadóba. Megtettük.

Az iskola véleménye a gyerekről: Ne az első osztályban kezdjen, mert ott unatkozna. Felhívtuk az illetékes nevelési tanácsadót, de ebben a korban hallani sem akarnak iskolakezdésről. Az iskola viszont ajánlás nélkül nem VEHETI fel a gyereket.

Mivel mi nem vagyunk szakemberek, azt szeretném megkérdezni, hogy a GEKKO tudna-e abban segíteni, hogy a gyerek valóban iskolaérett-e. Nem hivatalos véleményt kérnénk, csak hogy egyáltalán érdemes-e ebben az ügyben tovább keresni az illetékest, vagy (ahogy minden hivataltól halljuk) menjünk vissza az oviba.

A gyerekről: ír, olvas (nem egészen 4 évesen kiolvasta első könyvét), sakkozik (még csak alapszinten, de jól halad), síel, kajakozik, úszik, ismeri a főbb belső szerveit, azok alap működését. Van fogalma az időjárásról, a bolygókról. Barchobázunk az autóban, 2 éves korától 2 kerekűn kerékpározik. TV-t nem néz, imádja a főzelékeket. Napi 10-11 órát alszik (csak éjjel, nappal nem). Angolul is szépen beszél (két nyelvű oviba jár). Szókincse hatalmas. Bármeddig elszámol (van, hogy autóban 50-60 percig is számolunk több nyelven). Egy feladaton (pl. kirakó) 40-50 percig is gondolkozik, próbálkozik. Kiegyensúlyozott, vidám kisfiú. Korához képest magas. 112 cm / 18 kg.

Mit javasol, mit tegyünk?

Tovább >>>

Nemsoká 5 éves kisfiamat hogyan szoktassam egyedül alvásra?

KÉRDÉS: Tisztelt Gergő! A kisfiam 5 éves lesz novemberben, és még mindíg velem alszik. A párom pedig a fiam szobájában hajtja álomra a fejét. Próbáltuk már átszoktatni, de éjszaka közepén mindíg átjött hozzánk és köztünk aludt!Pedig a szoba ajtókat is nyitva hagytuk. Szereti ha 3an alszunk együtt, de szeretnénk már ha az ő szobájában aludna! Hogyan szoktassuk rá? Előre is köszönöm a válaszod.

Tovább >>>

Sifteo

sifteo-nyitokep

Talán a legnagyobb játék innováció a Rubik-kocka óta. Intelligens játék, amelyet “kockák” terveztek gyermekeknek. (És felnőtteknek). Az ismertsége folyamatosan növekszik, de szerintünk még hatalmas potenciál rejlik benne. Mi természetesen nem elsősorban műszaki szempontból, hanem a fejlesztő pedagógia szemüvegén keresztül értékeljük a találmányt – csillagos ötösre.

Tovább >>>