Játék: Első társasom – Horgászjáték

Egy igazán jól kitalált társasjátékot ajánlunk kisebbeknek. Garantált siker az ügyességet is igénylő horgászat, és az örömteli játék közben megannyi fontos képesség fejlődik.

Tovább >>>

Játék: Egy mukkot se!

A szülők imái meghallgattattak. Újabb zseniális HABA társasjátékot ajánlunk: egy pisszenés nélkül kell játszani. :-) És Egér Ervin még a képességeket is fejleszti…

Tovább >>>

Játék: Ízlik vagy nem ízlik?

Ízlik vagy nem ízlik? Hát nekünk nagyon, mert ez aztán tényleg egy állati jó, állati gyors reagálós játék 2-4 játékos részére 4-99 éves korig, különböző nehézségi variációkkal. Egy újabb hibátlan képességfejlesztő játék a javából: HABA minőségben 3 490 forintért. Állati, de állítólag segít a “digitális elbutulás” elleni harcban is. :-)

Tovább >>>

Értelmileg akadályozott kislány oktatása, fejlesztése

KÉRDÉS: Kedves Gergő! Szakmai tanácsot szeretnék kérni egy középsúlyos értelmileg akadályozott kislány ügyében. Jelenleg egy általános iskola integrált osztályában tanul második osztályban. A szülők mindent megtesznek gyermekük fejlődése érdekében, talán túlzottan is. Hetente négy alkalommal fejlesztő pedagógusok egyéni fejlesztésben részesítik az iskolai tanórák alatt, illetve azután is, de így is naponta 4-5 órát ül iskolapadban, ami szerintem megterhelő, jár az iskolai tornaórára és külön még gyógytornára is, valamint tánckörre és varrókörre is. A hozzátartozók meglátása szerint logopédiai foglalkozása is szükség lenne. A jelenleg a nyugdíjas nagymama is sokat foglalkozik a kislánnyal, aki tanítónőként dolgozott. Most még orvosi ajánlásra pszichológushoz is kellene járnia, aki rendszeresen beszélget vele, mivel mostanában rángatózik, éjszaka nyugtalanul alszik. Nem sok ez, ennyi program ennek a kislánynak? A pszichológiai foglalkozás is hasznos, de véleményem szerint egy átlagos mentális képesség szükséges ahhoz, hogy rendre betudja tartani az ott átbeszélteket. Nagyon aranyos kislányról van szó, de attól tartunk, hogy ilyen sok hatás alatt összeomlik. Tovább >>>

Iskolaválasztás hiperaktív gyermek számára

KÉRDÉS: Kedves Gergő! A tanácsát szeretném kérni iskola választással kapcsolatban,gondolom sok tapasztalata van ez ügyben. Hiperaktiv gyereket hova vesznek fel ? Budapesten lakom,bárhova elviszem öt csak érezze “jól” magát az iskolában,esetleg nyilt napra is elviszem lássa hova fog menni. Várom szives válaszát! Kiss Éva

Tovább >>>

Sifteo

sifteo-nyitokep

Talán a legnagyobb játék innováció a Rubik-kocka óta. Intelligens játék, amelyet “kockák” terveztek gyermekeknek. (És felnőtteknek). Az ismertsége folyamatosan növekszik, de szerintünk még hatalmas potenciál rejlik benne. Mi természetesen nem elsősorban műszaki szempontból, hanem a fejlesztő pedagógia szemüvegén keresztül értékeljük a találmányt – csillagos ötösre.

Tovább >>>

Pontgyűjtő füzet és matricák

Pontgyujto-matricak-nyitokep

A gyermeknevelésben az egyik kedvenc témánk a dicséret, a pozitívumok megerősítése, jutalmazása. Most ehhez kínálunk ingyenesen letölthető bomba (atom, csúcs, szuper) matricákat és személyre szabható pontgyűjtő füzetet. Az ötletet Ónodi Csilla gyógypedagógus juttatta el az elképzeléstől a megvalósításig, a továbbiakban az ő tolmácsolásában mutatjuk be az anyagot.

Tovább >>>

Mutizmusban szenvedő lány terápiájának tapasztalatai

KÉRDÉS: Az én lányom születése óta mutizmusban szenved. Először négy éves korában diagnosztizálták. Addig senki nem hitte el (bele értve a családot is), hogy tud beszélni. Az óvodában nagyon sok gondot okozott a dolog. Tehetetlenül álltak az óvónénik a problémánkkal szemben. Végül kb. 5 és fél évesen kikötöttünk egy pszichológusnál és egy HRDG terápián, ahol mozgás közbeni versikék adták meg a kezdő lökést nekünk. Labdát dobált és számolt…stb. Ez elterelte a figyelmét arról, hogy ő beszél. Később a pszichológus által jött a bábjáték, ami mesefigura hangon átvette az ő mondatait. Hirtelen cica hangon megszólalt a maci a kezében: Csókolom és így tovább. Ma 9 évesek vagyunk. Válogat. Előre megszoktuk beszélni, hogy ő most mindenképp beszélni fog. Erre azt mondanák mások hogy nem kell erőltetni és hogy nincs igazam. Ez így is volt. Nem szóltam rá direkt a szakember hatására. Most már viszont vannak olyan élethelyzetek amikor muszáj ezt követelnem, mert bevált. Ha szólok neki előre és tisztázzuk, akkor ugyan magától nem szólal meg, de biztosan válaszol ha megszólítják. De erőltetni nem szabad, mert minél jobban fel van rá hívva a figyelmük annál biztosabb, hogy visszahúzódnak. A mi helyzetünk annyiból szerencsés, hogy a kislányom képes felnőtt módjára gondolkozni bizonyos helyzetekben. Így történt ez az egész terápia alatt. Ő is sírások közepette ismerte be,hogy nagyon rossz hogy mások süket-némának csúfolják, és hogy csak úgy arrébb lökik, hisz ő úgysem mondja el azt senkinek. Ezért van hogy amikor figyelmeztetem rá, hogy most feladat van (mert ez igen is mindennap egy küzdelem) akkor teljesít és így ő is jól érzi magát. Incselkedik, nevet, csipkelődik és észre sem veszi, megszólal. Remélem tudtam segíteni másoknak. Ugyanakkor nekem az a véleményem, hogy nem lehet meggyógyulni ebből a betegségből, csak enyhíteni lehet a tüneteket.

Tovább >>>