Kislányom kikészített idegileg

KÉRDÉS: Jó napot, Beáta vagyok. A kislányom most töltötte a 3. életévét és mostanra már idegileg teljesen kikészített. Egy percre se tud megülni, sehova nem tudok vele elmenni, mindenkinek csak a bosszúságot okozza. Azonkívül borzasztóan okos gyerek. Mindent pillanat alatt megtanul. Viszont inkább lenne egy kicsit butácskább, de jó gyerek. Izeg-mozog, neki ez is kell, az is kell, még evés közben is egyfolytában jár a lába. Tudja, hogy nem szabad megcsinálni és mégis a mi bosszantásunkra megcsinálja. Nem árulkodik ha más gyerek elveszi tőle a játékát, kéri tőle vissza, és ha az nem adja megveri. Próbáltam már szépen is vele beszélni, de nem igazán jártam sikerrel. Mintha a verés helyre tenné. Mármint ha adok neki egy pofont, mikor már teljesen fel van pörögve. Mintha észhez térne. Sajnos azt hozzá kell tennem, hogy a férjem katona és a kőkemény fegyelem uralkodik otthon. Derékszög párhuzam minden, és a gyereket is igy akarja nevelni, ami persze nem baj, pl hogy ne hagyja szét a játékait, a ruháit, koszos, sáros cipővel nem rohanunk be a lakásba, de már néha túlzásba viszi. Sokszor veszekszem emiatt vele, de megmondta, hogy ő ezt a nevelést kapta és ezt fogja tanítani a gyereknek is. Lehetséges,hogy a gyerek viselkedésére kihat a mi veszekedésünk is. Mert ha én összeveszek a párommal sajnos a gyerek issza meg a levét, hisz utánna már hozzá se tudok szépen szólni. Mit tegyek, teljesen elfáradtam, már csak a munkahelyemen érzem jól magam, és nem tudom örömöm lelni a gyermekemben sem, pedig az életem értelme.

Tovább >>>

Keresztezett dominancia?

KÉRDÉS: Kedves Gergő! A lányom márciusban lesz 3 éves. Észrevettem nála, hogy bal szemmel távcsövez, bal kézzel eszik, de jobb lábbal rúg. A kezét néha cseréli ugyan, de az esetek többségében a balt használja. Ön szerint vigyem el kivizsgálásra, vagy ez nem jelent még semmit? A sógorom ugyan ezeket produkálja, a keresztgyerekeim pedig keresztdominanciások. Köszönettel: Zsuzsa

Tovább >>>

Az a fránya cumi :-)

KÉRDÉS: Kedves Gergő! Először is szeretném megköszönni eddigi válaszait és engedje meg, hogy Boldog Karácsonyt kívánjak Önnek és családjának! Ezúttal cumiügyben szeretném kérni a tanácsát. Kisfiam 3 és fél éves, cumisüveget használ cumi helyett, vagyis üresen szopizza azt. Úgy gondolom már elég nagy hozzá, hogy leszokjunk róla, de természetesen hallani sem akar róla. Már a kezdő fázison túl vagyunk, vagyis ha valahová megyünk, természetesen nem visszük magunkkal, oviban szintén nincs jelen, ami rövid idő, hiszen csak délig van ott és itthon ebédel. Napközben is odafigyelek, hogy ne használja, csak inkább az esti lefekvés előtti órákban. Viszont látom, hogy nagyon megnyugtatja. Alig várja, hogy hazaérjünk az oviból, már az úton elmeséli, hogy mi fog történni, ha hazaérünk: cumisüveg egy kicsit tévézek és látom, mennyire megkönnyebbül, amikor rábólintok, hogy rendben. Szerintem így vezeti le az oviban felgyülemlett feszültséget. Elalvás előtt is cumizik és persze éjszaka is vele van az ágyban, de nem lóg örökösen a szájában, már megfigyeltem. Férjem már nagyon türelmetlen, szeretné, ha az ő “nagyfia” nem cumizna. Én nem vagyok ennyire elszánt a dologban, mert gyermekként évekig szoptam az ujjam és még most is emlékszem, mennyire megnyugtatott. Persze tudom, hogy el kell jöjjön az idő és nekem kell segíteni, hogy letegye a cumit. Én úgy gondoltam, letudjuk az ovis időszakot (ami kicsit megterhelő volt számára, még csak most kezdünk belejönni) aztán a nyári szünetben, amikor sokkal többet vagyunk a szabadban, tehát jobban el lehet terelni a figyelmét, megpróbálkozunk vele. Az ám, de az alvással mi legyen? Hogyan kezdjek hozzá? Melyik a legalkalmasabb pillanat és időszak? Hamarabb kellett volna? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, Zitarella

Tovább >>>

Milyen fejlesztő játékot ajánl csecsemőknek?

KÉRDÉS: Kedves Gergő! Nagyon örülök, hogy megtaláltalak Titeket. Van egy 3 hónapos babám és szeretném megkérdezni Tőled, hogy tudsz-e ajánlani játékokat csecsemőknek, amik hasznosak és már ebben a korban is fejlesztik a gyerekeket. Az én kislányom most kezd érdeklődni a külvilág iránt, de hamar megun mindent és akkor elégedetlenkedik. Cserélgetni szoktam a helyét (kiságy, járóka, csücsi és a fölé aggatott tárgyakat). Tudom, hogy rengeteg játék van és ezért, talán butának is hangzik a kérdésem, de a bőség zavarában jó lenne tudni mi az ami valóban fontos. Köszönöm előre is a válaszod, Hopentosz.

Tovább >>>

Nemsoká 5 éves kisfiamat hogyan szoktassam egyedül alvásra?

KÉRDÉS: Tisztelt Gergő! A kisfiam 5 éves lesz novemberben, és még mindíg velem alszik. A párom pedig a fiam szobájában hajtja álomra a fejét. Próbáltuk már átszoktatni, de éjszaka közepén mindíg átjött hozzánk és köztünk aludt!Pedig a szoba ajtókat is nyitva hagytuk. Szereti ha 3an alszunk együtt, de szeretnénk már ha az ő szobájában aludna! Hogyan szoktassuk rá? Előre is köszönöm a válaszod.

Tovább >>>

Jó ötlet elalvás előtt tévét nézni?

KÉRDÉS: Üdvözlöm! Már két alkalommal írtam Önnek, és úgy gondolom, hogy meg is oldotta a problémánkat. Annyi kérdésem lenne, hogy helyes-e, ha a gyermek mesét néz és úgy alszik el? A dolog azért alakult így, mert a kisfiam 19 hónapos, és ordítva aludt el. Addig az ő nagy tesója nem tudott bemenni a közös szobájukba. Viszont ha utána mente be, akkor meg a nagyobbik a mozgolódásával felébresztette a kicsit és kezdődött minden elölről: ordítás, amit persze a szomszédok sem néztek jó szemmel. Most együtt megyünk be a kisszobába. Először a nagyfiút betakarom, a picinek megmutatom, hogy ott a tesója, berakom a kiságyába, betakarom a nyuszijával, bekapcsolom a tévét, és még egy picit nevetgélnek és úgy alszanak el. Jó ez így? Vagy probléma a mese? Jó, hogy végre nem sír a kiságyában, de helyes ez így? Köszönöm.

Tovább >>>

11 hónapos alvásigénye

KÉRDÉS: Kedves Gergő, Kislányom 11 hónapos, nagyon eleven kislány. Most már kézen fogva sétálgat, és 1-1 lépést próbál önállóan megtenni.Járunk a játszóházba, és ott is a mozgás a mindene. Kérdésem az lenne, hogy a mozgásfejlődés miként befolyásolja az alvásidőt. Próbálom kifárasztani napközben, délelőtt és délután is megyünk sétálni, otthon kergetőzünk, akadálypályát építettem neki. Mégis azt érzem, hogy nem fárad ki eléggé. 1x alszik napközben 1,5-2,5 órát, 12.30-14.00 között alszik el. Mostanában mégsem tudom 22.30-23.00 óránál előbb lefektetni. Külön szobában, saját ágyában alszik: ha nem álmos, feláll az ágyában és sír, míg ki nem veszem, ha álmos vagy felkérezkedik az ölembe és ringatás nélkül hozzám bújva elalszik vagy befektetem az ágyába és 2 percen belül alszik, általában reggel 7.30-8.30-ig. (persze éjszaka néha felsír, vagy vissza tudja altatni magát, nem kell bemennem hozzá vagy a cumiját nem találja és azt kell odaadnom, vagy néha még az is előfordul, hogy enni kér) Éjszaka elég sokat forgolódik, többször be kell mennem betakarni, és szinte mindig “elvándorol” az ágyon, keresztbe fekszik, bújik az ágy végéhez, és a macijához. Kérdésem az lenne, hogy elég-e neki ennyi alvás, ragaszkodjak-e ahhoz, hogy pl. legkésőbb 22 órakor irány az ágy, hiába sír vagy várjam meg, míg álmos lesz, illetve össze függ-e a mozgásfejlődéssel ez az örökös éjszakai forgolódás? Köszönöm: Anita

Tovább >>>

Pontgyűjtő füzet és matricák

Pontgyujto-matricak-nyitokep

A gyermeknevelésben az egyik kedvenc témánk a dicséret, a pozitívumok megerősítése, jutalmazása. Most ehhez kínálunk ingyenesen letölthető bomba (atom, csúcs, szuper) matricákat és személyre szabható pontgyűjtő füzetet. Az ötletet Ónodi Csilla gyógypedagógus juttatta el az elképzeléstől a megvalósításig, a továbbiakban az ő tolmácsolásában mutatjuk be az anyagot.

Tovább >>>

Szabad az iskola előtt fejleszteni számolási képességeit?

KÉRDÉS: Arról szeretném a véleményét kérni, hogy kirívó dolog-e ha a kisfiam, aki júniusban lesz 6 éves kiolvassa a négyjegyű számokat. Tegnap megszámolt egy marék aprópénzt, úgy, hogy tízesével elszámolt 130-ig, a húszast úgy adta hozzá, hogy 140-150, utána az ötösökkel 175-ig elszámolt. Ha utazunk a metrón, és 10 megálló van a leszállásig, akkor szokta mondani: 3-at mentünk, akkor még van 7 megálló, ha 4-et mentünk, akkor van még 6. Nem az ujjain számolja ki, hanem fejben. Mindent megszámol, látszik rajta, hogy nagyon tetszik neki ez a “tudománya”. Lehet-e ebből arra következtetni, hogy később jó matekos lesz, kell-e vagy szabad-e az iskola megkezdése előtt (addig még egy évet lesz ovis) fejleszteni ezt a képességét? Inkább játsszon, szaladgáljon, és ha “ragad” rá akkor jó, vagy ha nem fejlesztjük akkor esetleg elveszti az érdeklődését?

Tovább >>>