Vesemedence-tágulat

Tudjuk, hogy a rutinszerűen végzett ultrahangvizsgálatok segítségével akár már a terhesség alatt is kimutatható valamilyen rendellenesség a fejlődő magzatnál.  Ezen kimutatható eltérések közé tartoznak a vesemedence- és/vagy a húgyhólyagtágulatok is. Mint minden a normálistól eltérő jelenség, így ezek az állapotok is általában megrémítik a kismamákat. A rémület, a bizonytalanság leginkább abból ered, hogy a mindennapok során ritkán hallunk ezekről az elváltozásokról és általában már érintettként kényszerülünk az idevonatkozó tudnivalók begyűjtésére.

Alapvető tudnivalók:

A vese a vizelet-kiválasztás (páros) szerve, melynek feladata a szervezetben felgyülemlett és feleslegessé vált víznek (táplálékkal felvett és az egész szervezet működése közben keletkezett víz a benne oldódó anyagokkal) az összegyűjtése, majd annak a többi vizeleti szerven (húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső) keresztüli kiüríttetése. A folyamat során a veséből a vizelet a vesekelyheken keresztül a vesemedencébe kerül, majd mind a jobb, mind a bal oldali veséből egyaránt kiinduló húgyvezetékek a hólyagba vezetik a folyadékot, ahonnan az a húgycsövön keresztül ürül ki.

Gyors tények:

 • Az előfordulás statisztikai esélye a különböző kutatások szerint 1,4 százalék.
 • 4-5x gyakoribb fiúknál, mint lányoknál.
 • A születés utáni vizsgálatok az esetek kb. felében erősítik meg a diagnózist.
 • Előfordulhat csak az egyik, vagy mindkettő vesében.
 • A legtöbb enyhe, és néhány közepesen súlyos eset magától megoldódik.
 • A súlyosabb esetek műtéti beavatkozást igényelhetnek.

Szűkület, tágulat

A vizeletelvezető rendszerben annak fejlődése során, több helyen alakulhat ki szűkület, melynek következtében – a folyadék lassabb áramlása miatt – a felette lévő területen pangás lép fel és emiatt az érintett rész kitágul. Leggyakrabban a vesemedence és a húgyvezeték, valamint a húgyvezeték és a húgyhólyag közötti átmenetnél alakulnak ki a szűkületek, melyek az esetek kb. 2/3-ában átmeneti működési zavarok, és a megszületést követően maguktól megszűnnek. Kisebb százalékban azonban gyógyszeres, vagy műtéti beavatkozás lehet indokolt.

Funkcionális

Amennyiben a születés után végzett ultrahang-, izotóp- (injekcióval radioaktív anyagot juttatnak a vérkeringésbe, melyet a szervezet a vizeletbe választ ki), röntgenvizsgálatokkal (előtte katéteren keresztül kontrasztanyagot juttatnak a húgyhólyagba) részleges szűkület (un. funkcionális) mutatható ki a csecsemőnél, akkor általában a műtét nem indokolt, csupán a szakorvos által előírt kontroll vizsgálatokon kell megjelenni. Ezek célja azon túl, hogy az orvos figyelemmel kíséri a szűkület / tágulat mértékének változását (sokszor növi ki a gyermek), a húgyúti fertőzések kialakulását is igyekszik megelőzni különböző gyógyszerek alkalmazásával (vizelet fertőtlenítése).

Organikus

Amennyiben azonban a szűkület mértéke nagyobb (ún. organikus), akkor akár már 4-6 hetes korban is indokolt lehet a műtéti beavatkozás, melynek célja a vizelet útjának szabaddá tétele. Mivel a vesében pangó vizelet nyomása önmagában is károsíthatja a vese működését, továbbá azáltal, hogy a rendellenes működés miatt nagyobb a csecsemők esélye a húgyúti fertőzésekre – a szerv egy pontján felgyülemlett kiválasztódott folyadékban könnyen felszaporodhatnak a kórokozók – fokozottan oda kell figyelni a mielőbbi diagnózisra és a kezelésre egyaránt. Vesemedence-tágulat nem kizárólag veleszületett lehet, ritkán kialakulhat vesekő, vagy sérülés, esetleg korábbi műtét következményeként is.

A születést követően figyelemfelhívó jelek:

 • a csecsemő sápadt,
 • étvágytalan,
 • súlyfejlődése elmarad,
 • gyakran hány,
 • hasa puffadt,
 • állandóan vizes a pelenkája,
 • cseppenként, erőlködve tud pisilni.

Ezen tünetek esetén feltétlenül forduljunk szakemberhez!

A legtöbb enyhe eset nem produkál tüneteket, és a gyermek a problémát kinőheti az első életévben. A súlyosabb esetek fájdalommal, vérzéssel, fertőzéssel járhatnak. Ezek a tünetek akár hónapokkal vagy évekkel később is kialakulhatnak. A megfelelő ellátás, kontroll azonban tünetmentesség esetén sem nélkülözhető, hiszen nagy a tét — gyermekünk létfontosságú szervének, veséjének épsége!

Az ultrahang eredménye után

Amennyiben a születés előtt, ultrahangvizsgálat segítségével diagnosztizálják, az orvosok különböző vizsgálatokat fognak elvégezni az újszülött (2-3 hónapos) babán, az eset súlyosságától függően, hogy kiderítsék a tágulat okát. Amennyiben az eset olyan súlyos, hogy veszélyezteti a magzat életét, a szakemberek magzati beavatkozást javasolhatnak.