Szerző: Tatjana37 Dátum: 2008.08.26.
Tisztelt Gergő!
Kisfiam a második osztályt kezdi ősszel. Az írással van problémája, emiatt kérném a tanácsát. Röviden jellemezném a gyermeket: semmi komoly betegsége nem volt, időre született, császármetszéssel, 4 kg-mal. Mozgás- és beszédfejlődése normális volt. Három éves múlt, amikor elkezdte az óvodát. Itt már felhívta az óvónő a figyelmemet arra, hogy mozgása kissé lassú, darabos.Ez itthon nem volt feltűnő, én azt gondoltam sokáig, azért ilyen, mert nem tud felengedni az oviban, görcsösen viselkedik ( ez 3 évig így volt).Aggódtam amiatt, hogyan fog boldogulni az iskolában, ugyanis hajlamos az elmélázásra, egyszerűen nema körülötte zajló dolgokra figyel .Ez jól megfigyelhető volt az óvodai ünnepségeken(anyák napja, stb.): a többiek lelkesen szavaltak, énekeltek, ő pedig csak állt vagy lépkedett közöttük. Néha "észbekapva" elkezdte mondani a szöveget vagy énekelni a dalt, de pár perc után újra "kikapcsolt". Az iskolát elkezdve kellemesen csalódtam, egész jól elboldogult, bár ehhez itthon elég sokat kell foglalkozni vele. Először a számok írásakor merült fel némi probléma: gyakran fordítva írta a számokat. Eleinte azt mondta a tanítónéni, másoknál is előfordul, előbb-utóbb rögzül majd a helyes írásmód, hisz naponta gyakorolják. Ám vele még most is előfordul. A betűkkel pedig még ennél is rosszabb a helyzet. Ők olyan módszerrel tanulnak, hogy először csak a nyomtatott nagybetűket kezdték el írni és olvasni .Ez sokáig eltartott, már jóval félév után jártunk, amikor elkezdték az írott betűk tanulását. Fontosnak tartom elmondani, hogy az olvasással semmi problémája nem volt, gyorsan és könnyen megtanulta. A folyó írással viszont szenvedünk. Év végére éppen végigértek a betűkkel, nem sok idejük volt a gyakorlásra. Láttam, hogy sok a hiányossága, ezért nyáron rendszeresen gyakoroltuk az írást. Nem sok eredménnyel. A gyakorolt betűt másnapra elfelejti, gyakran fordítva írja. Hiába hívom fel a figyelmét a vastag vonalra a füzetben: a betűk gyakran lejjebb, vagy feljebb csúsznak. Diktáláskor nem érzékeli a hosszú magánhangzókat, a mássalhangzó-kettőzést. Túl korán aggódom? Nem szeretném, ha hátrányba kerülne emiatt az iskolában. ( Tapasztalatom szerint a vele egykorú társainak jobban megy az írás, meg is szégyenült emiatt a nyári táborban, amikor is nem tudta rendesen leírni a meghívó szövegét, összekeverte a betűket, nem jutottak eszébe, stb. Két vele egykorú gyerek volt a csoportjában, nekik nem okozott gondot a szövel leírása, bár hozáteszem, hogy mindketten másik osztályba, jártak, más módszerrel tanultak.)
A tanítónő rákérdezett egyszer, a fordított számok írása kapcsán, hogy nem volt-e valaha balkezes. Soha nem volt, elég korán és ügyesen elkezdett rajzolni és kezdettől fogva a jobbkezét használta. Mi a véleménye? Lehetséges, hogy diszgráfiája van a fiamnak? Sokat olvastam erről, de én természetesen nem tudom eldönteni, hogy nála is erről van-e szó. Lehet, hogy csak lassúbb a fejlődése a többiekénél és majd beérik? Mikortól kell elkezdeni aggódni? Úgy tudom legtöbbször a diszgráfia diszlexiával együtt fordul elő, de ismétlem, semmi gondja nem volt az olvasással és a nyomtatott betűk írásával sem.
Válaszát előre is köszönöm.
Tatjana